Het Huis van Brabant

Leer meer over het Huis van Brabant en haar kunst. Bekijk een prachtige film over het provinciehuis of start een eigen tour via de app.

Tafel van Brabant

Maak via een bijzondere expositie kennis met de nieuwste Brabantse innovaties op het gebied van o.a. voedsel, vervoer en energie. Daarbij hoort ook de circulaire auto van TU/ecomotive op het voorplein. Allemaal mogelijk gemaakt door samenwerkingen tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Demonstratie panna voetbal van Nasser el Jackson

Nasser El Jackson, wordt op zijn 15e ontdekt als straatvoetballer en is nu al wereldkampioen GroundMoves. Met zijn geweldige voetbal skills geeft Nasser een demonstratie op het voorplein van het provinciehuis tussen 11:00 en 13:00 uur. Maak in deze video kennis met zijn freestyle skills en panna voetbal:

 

Demonstratie handboogschieten

Melissa heeft de spierziekte Myasthenia Gravis, gecombineerd met hypermobiliteit. Dit zorgt ervoor dat Melissa erg flexibel is en dat haar spieren vaak zwak en vermoeid zijn. Melissa is handboogschutter en dat is met deze klachten geen koud kunstje. Maar toch heeft deze jonge, unieke sporter al meerdere titels op har naam staan, waaronder Nederlands kampioen aangepast sporten. Zij geeft tussen 11:00 en 13:00 uur een demonstratie handboogschieten op het voorplein.

Brabant Bar

Drink een bakje koffie met een lid van Provinciale Staten. Wat doet hij of zij eigenlijk? Waarom word je Statenlid en hoe?

De Toren van Brabant

Bewonder het uitzicht in de top van het provinciehuis vanaf de 23e verdieping en kijk eens rond of je jouw huis of woonplaats ook kan zien liggen!

Restaurant

Heb je trek gekregen? Je kunt de hele dag lekkere (hartige) snacks kopen in het restaurant.

What IF lab

Wat als je bestaande aannames over actuele thema’s als woningbouw, wegen, natuur of landbouw in Brabant uitdaagt? Drie ontwerpers zullen je verwonderen over de rol van de provincie als het gaat over thema’s.

Provinciespel

Hoe verdedig jij je standpunten als bestuurder? Laat zien wat je in huis hebt tijdens het provinciespel en overtuig je medespelers van het voorstel voor jouw partij.

Brabant Battle met Marianne Vos

Om 14:00 uur begint de Brabant Battle in het provinciehuis. Twee teams van Bekende Brabanders gaan de strijd aan tegen elkaar. Maar jij als publiek speelt ook mee. Meng je in de strijd en bepaal mee welke Bekende Brabander gaat winnen. Een van deze BB‘ers is Marianne Vos. Wil je weten wie de andere is? Zorg dan dat je om 14:00 uur in het provinciehuis bent en wie weet ga jij er met een Brabants prijsje vandoor! 

Brabant Polls

We zijn benieuwd naar jouw mening: waarover wil jij eigenlijk stemmen? En op welke manier?

Crossroads en de bevrijding

Volgend jaar vieren wij 75 jaar vrijheid in Brabant. Daarom delen wij ‘crossroads’: waargebeurde persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog die je raken.

Energietransitie: no-escape room

Je gaat afscheid nemen van fossiele energie. Daarvoor moet je de energietransitie in, die vol zit met keuzes en dilemma’s. Lukt het je om die transitie vóór 2050 te volbrengen?

Democratie in Beeld

Wat is dat nu eigenlijk, democratie? Middelbare scholieren hebben geprobeerd om dit abstracte begrip te vangen in één beeld. De drie beste foto’s verdienen een prijs, uitgereikt bij de expositie om 15:00 uur.

Politieke Bingo

Test jouw kennis over de provincie in de politieke bingo! Heb jij als eerste de antwoorden op de vragen af kunnen strepen jouw bingokaart? Dan win je een leuke prijs! (Elk half uur een nieuwe ronde).

Kinderdorp

In dit Brabantse dorpje kunnen kinderen luisteren naar de verhalen over de dieren in het provinciehuis, provincietorens bouwen, armbandjes haken of hun eigen huis in Brabant tekenen. 

Rondleidingen Bunker

Misschien wist je het nog niet, maar onder het provinciehuis ligt een atoombunker van 52x25 meter! Deze bunker is gebouwd tijdens de Koude Oorlog, om onderdak te bieden aan honderd mensen die de provincie konden besturen in geval van een atoomaanval.

Filmzaal Bunker

Bekijk na je rondleiding door de bunker deze mooie film over het Huis van Brabant.

Democratie in Brabant

Verhalenvertellers vertellen over democratie in een vroeger Brabant. Hier kun je ook de film van Grave(n) naar Knokke(n) kijken!