Terugblik op Bounce Backathon

Op 10 en 11 februari hield de provincie een 24-uurs Bounce Backathon. Specialisten uit verschillende werkvelden kwamen bijeen om zich in werkgroepen te buigen over vier verschillende challenges of uitdagingen. De deelnemers werkten een dag en een nacht door om de vragen te analyseren, datasets te onderzoeken en te komen met innovatieve oplossingen. Resultaat: nieuwe denkrichtingen en praktische tools voor elk van de uitdagingen.

Kennis

Gedeputeerde Henri Swinkels was dan ook heel benieuwd naar de bevindingen op deze terugkomdag: “De Bounce Backathon heeft veel opgeleverd. Energie, inspiratie, ideeën en versteviging van netwerken. Dat is op zich al waardevol. Maar nu, twee maanden later, vind ik het vooral spannend of de initiatieven zich ook hebben kunnen doorzetten. Zijn er blijvende contacten gelegd? Hebben de ideeën in de praktijk een plek kunnen krijgen? Of is het toch gebleven bij een event? Dat is een valkuil bij dit soort activiteiten. De grote aanwezigheid hier is in ieder geval een goed teken. Bijna alle groepen zijn vertegenwoordigd.”

Combineer inhoudelijke kennis met datakennis

Alle aanwezigen bevestigden dat het een goede zaak is geweest om in de Bounce Backathon inhoudelijk deskundigen en dataspecialisten bij elkaar te brengen. “Je leert van elkaars denkwijze en inbreng” en “Je hebt even tijd nodig om elkaar te verstaan, maar vervolgens kom je veel verder dan alleen binnen je eigen discipline.”

Erik Dietvorst, docent aan de HAS, sloot de middag af met een presentatie over open data en big data. Hij riep op tot meer samenwerking. “Wij kunnen inmiddels heel veel met data, de ontwikkelingen gaan enorm hard. Betrek ons bij jullie uitdagingen, zodat wij gerichter op zoek kunnen gaan naar de data en verbanden die jullie weer verder helpen.”

Verder werken

De Bounce Backathon heeft een boost gegeven aan de vier aangeboden challenges, de uitdagingen.

Marjo Frenk van Cubiss: “Bij het bestrijden van laaggeletterdheid is het grootste probleem dat de doelgroep zo moeilijk te traceren is. Mensen schamen zich en melden zich niet spontaan. Twee weken na de Bounce Backathon hebben we de teams uitgenodigd om verder te praten. We gaan zeker aan de slag met hun ideeën. Waarschijnlijk in een combinatie van verschillende concepten.”

Nieuwe denkwijze

Ook Henri Swinkels richt zich op verdere ontwikkeling: “Het is goed te horen dat alle challengehouders aan de slag gaan met de aangedragen oplossingen. Maar het is nog te vroeg om te beoordelen wat de impact van deze Bounce Backathon is geweest. Het gaat erom dat de nieuwe denkwijze onderdeel wordt van het dagelijkse werk. Als we volgend jaar weer een hackathon organiseren, moeten we dat misschien meer inbouwen. Scherper formuleren wat de challengehouders nodig hebben om echt aan de slag te kunnen met de opbrengsten. Iets meer reguleren dus. Maar aan de andere kant moet zo’n hackathon ook spontaan en dynamisch blijven. We moeten niet alles willen regisseren.”

Contact Open Monumentendag 2019

Terugblik op Bounce Backathon