Werkbezoek provincie aan Oss en Helmond

Maar hoe ondersteun je mensen die zich niet goed zelf kunnen redden? Hoe zorg je ervoor dat ook zij kunnen meedoen in de samenleving? “We kunnen veel leren van de organisaties en bedrijven die hier al in de praktijk mee bezig zijn”, stelt Swinkels. Met in zijn kielzog Provinciale Statenleden, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs en de zorg bezocht hij vrijdag 28 januari Oss en Helmond. “Want we kunnen dit niet alleen. We doen dit samen met onze partners.”


Bedrijven die de wereld beter willen maken

In Oss brengt de delegatie een bezoek aan het SlowCare huis, een kleinschalige woon-en dagbestedingsplek voor mensen met een ernstige, meervoudige beperking. De kleinschaligheid van het concept maakt het mogelijk om meer zorg te bieden – en ook beter passende zorg – voor minder geld. In Helmond gaan de partners naar Embedded fitness, een bedrijf dat beweegapparatuur en interactieve trainingsspellen (exergames) ontwikkelt voor uiteenlopende doelgroepen. Van schoolkinderen (met of zonder beperking) tot ouderen met dementie. Hier maken ze ook kennis met Wijkleerbedrijf Lokaal+. Binnen dit initiatief van het SUMMA College doen kwetsbare, laagopgeleide jongeren werkervaring op bij ouderen in de wijk die ondersteuning nodig hebben. Drie heel verschillende ondernemingen, die iets belangrijks gemeen hebben: ze dragen bij aan de Brabantse ‘betekeniseconomie’. Zoals bedrijfsadviseur en boeddhist Kees Klomp, een van de sprekers op locatie, uitlegt: “Ze willen maatschappelijke meerwaarde creëren; de wereld beter en mooier maken.”

Midden in de samenleving

De bedrijven hebben meer gemeen: ze staan midden in de samenleving. In het geval van SlowCare zelfs letterlijk: de buurtbewoners rondom het huis worden betrokken bij de zorg voor de bewoners. Embedded Fitness werkt onder andere samen met scholen en zorginstellingen om helder te krijgen hoe je mensen aan het bewegen krijgt. En Lokaal+ zorgt ervoor dat jong en oud elkaar ontmoeten in de wijk en van elkaar kunnen leren. Een derde overeenkomst: de ondernemingen proberen dingen uit, en leren met vallen en opstaan. Dat is precies de manier waarop ook de provincie wil werken aan sociale veerkracht: experimenteren, samen leren en alles wat goed werkt vervolgens ook op andere plekken toepassen.

Contact Open Monumentendag 2019

Werkbezoek provincie aan Oss en Helmond