STILLLEVEN 75 jaar vrijheid

Tijdens de Open Monumentendag staan we ook stil bij 75 jaar vrijheid in Brabant met de bijzondere tentoonstelling STILLLEVEN, foto's uit de periode van 1939-1945 en korte films. Ieder filmfragment en stilleven vertelt een bijzonder verhaal dat zich in de 2e Wereldoorlog afspeelde ergens in een Brabants dorp of stad. Kijk ook eens op de website van Brabant Remembers.

Kunstroute

Naast de foto-expositie op het voorplein en STILLLEVEN in de hal, is er een kunstroute door het gebouw uitgezet. Bij de informatiebalie in de hal is een boekje met de route en beschrijving van de kunstwerken gratis af te halen.

Waar werken de commissaris, Gedeputeerde Staten of Statenleden?

Dit is je kans om een kijkje te nemen in de werkkamer van de commissaris van de Koning en van Gedeputeerde Staten. Of kruip in de huid van een Statenlid en bezoek de Statenzaal!

Atoombunker & uitzicht van 23e verdieping

Ook heel bijzonder is de ondergrondse atoombunker die ooit vanwege de Koude Oorlog is gebouwd. En als kers op de taart is er dan altijd weer het adembenemende uitzicht vanaf de 23e verdieping.

Boeren Escaperoom

Kruip voor 1 uur in de huid van de jonge boer Henri die voor duurzaamheid kiest en ervaar waar die mee te maken krijgt Jouw team heeft 60 minuten de tijd om de toekomst van Henri’s boerderij veilig te stellen. Goede samenwerking en nieuwsgierigheid zijn noodzakelijk om alle raadsels op te lossen (sneller dan het andere team dat de Escaperoom tegelijk speelt). Na afloop is er de mogelijkheid om met een boer of boerin na te praten over jouw ervaringen en de keuzes die je hebt gemaakt. De Escaperoom wordt alleen op zondag 15 september gespeeld van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Er is per ronde plaats voor maximaal 12 personen: VOL = VOL. Lees meer.

Boekpresentatie Henk van Straten

Met Van Gogh sneed hier nooit een oor af van Henk van Straten is het eerste Brabants Boek Present een feit. Op zondag 15 september is de schrijver persoonlijk aanwezig tussen 11.00 - 14.00 uur. Bezoekers ontvangen een gratis en ondertekend boek: er zijn 500 exemplaren te vergeven, dus op=op.

Oud-Hollandsche spelletjes

Verder zijn er voor jong en oud speciale activiteiten rondom ‘Plekken van plezier’; het thema van Open Monumentendag 2019. Zo kun je in de Bois le Duc-zaal oud-Hollandse spelletjes doen als koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, ezeltje prik en sjoelen.

 

Contact Open Monumentendag 2019

Programma